Polku kylään -asumiskokeiluun jo 100 hakemusta
Polku kylään -asumiskokeiluihin sata hakemusta
– kolme hämäläiskylää kiinnostaa maallemuuttajia
Kolme eloisaa ja yhteisöllistä kylää kutsuu kokeilemaan asumista ja elämistä kyläläisenä. Muuttopäätös, talon rakentaminen tai osto maalta on iso investointi. Kyläasuminen näyttäytyy hakijoiden mukaan olevan erityisen kiinnostavaa lapsiperheille.
Asumiskokeiluilla ja Asumaan-päivällä halutaan helpottaa tutustumista kylään ja kyläyhteisöön. Asumiskokeilut järjestetään toukokuun lopussa Alvettulassa ja Vähikkälässä sekä elokuussa Lepaa – Tyrvännönniemellä. Kylien vapaaehtoiset auttavat tutustumaan, räätälöivät ohjelman ja esittelevät kylän asumismahdollisuuksia.
Hakemuksia ilmaiseen asumiskokeiluun on tullut jo yli sata.
Polku kylään -asumiskokeilun avulla etsitään muuttohalukkaita kolmeen kylään. Hakuaika Alvettulan ja Vähikkälän asumiskokeiluihin kesti kolme viikkoa ja on päättynyt. Lepaa- Tyrvännönniemen asumiskokeiluun haku on auki heinäkuun loppuun. Hakemuksia on tullut jo yli sata. Se tarkoittaa Hämeenlinnan kaupungin, Janakkalan sekä Hattulan kuntien kohdalla 233 ihmistä, koska kokeiluun hakijoita on seitsenhenkisistä perheistä sinkkuihin.
Puolet hakemuksista tuli lapsiperheiltä. Kyläkouluikäisiä lapsia on 28 ja alle kouluikäisiä lapsia 39. Hakijoissa erottuivat myös äiti-lapsiperheet (19) ja ihan uutena ryhmänä ulkomaalaistaustaiset perheet (14). Monet perustelevat hakemuksessaan, kuinka haluaisivat lapsensa pieneen kyläkouluun ja tarjota heille tilaa temmeltää. Myös luonto, rauha, turvallisuus ja kyläyhteisön merkitys nousevat esille hakijoiden perusteluissa.
Asumiskokeiluun hakijoista puolet oli pääkaupunkiseudulta. Tampereen seudulta ja muualta Suomesta hakijoita oli 38. Kanta-Hämeestä hakemuksia tuli 13 Hämeenlinnasta ja Riihimäeltä.
Hakijoita kiinnostaa uudenlaiset asumisvaihtoehdot, ei niinkään rakentaminen
Hakijoista yli puolet haluaisivat muuttaa maalle heti sopivan paikan löytyessä. Maalla asumisen vaihtoehdoista eniten kiinnosti minitalo tai mummonmökki (63 %). Hyväkuntoisen talon osto kiinnosti yli puolia hakijoista (47 %), ja vielä useampaa talon vuokraaminen maalta (58 %). Yhteisöllinen asuminen (36 %) ja yhtiömuotoinen asuminen samassa pihapiirissä (38 %) kiinnosti kolmasosaa hakijoista. Tontin ostaminen ja uuden talon rakentaminen houkutteli vähiten (17 %).
Kolme lapsiperhettä kutsuttiin toukokuun asumiskokeiluihin sadasta hakemuksesta.
Saara ja Onni, sekä lapset Inari, Seela ja Airi muuttavat Helsingistä asumaan 18.-23.5. Vähikkälän kylään Janakkalaan. Kotina perheellä on Sauvalan kartanon pihapiirissä sijaitsevan jahtitalon metsästyshenkinen asunto.
Alvettulan kylässä Hämeenlinnan Hauholla asumiskokeiluperheet pääsevät asumaan 22.-28.5.2024 Bobackan pihatorppaan Päivi-emännän idylliseen pihapiiriin. Pihatorpassa on kaksi asuntoa. Anna ja Jari sekä tytöt Pulmu, Varpu, Lotta ja Minni asuvat nyt Oulussa ja suunnittelevat muuttoa Etelä-Suomen maaseudulle, ja Alvettulan hieno kulttuuriympäristö ja historia kiinnostaa. Laura ja Oscar sekä lapset Olivia ja Frans muuttavat viikoksi Alvettulaan Helsingistä.
Tyrvännönniemellä Hattulassa asumiskokeilu toteutetaan elokuun lopulla 25.-29.8..2024 ja siellä asunto on Lepaan kartanon ja puutarhaoppilaitoksen kulttuurihistoriallisessa Toimelassa puutarhojen kukoistuksessa, sinne haku vielä auki.
Asumaan-päivään 25.5. kutsutaan kaikkia kyläasumisesta kiinnostuneita.
Kyläaktiivit haluavat tarjota myös kaikille kiinnostuneille tutustumismahdollisuuden, siksi he järjestävät Asumaan Alvettulaan -päivän lauantaina 25.5.. Seuratalon infosta saa kohdekartan, jonka avulla voi tutustua alueen kohteisiin ja avoinna oleviin koteihin. Tutustumaan pääsee esimerkiksi yli satavuotiaaseen kyläkouluun sekä saunomaan ja uimaan kylän rannassa. Suurin osa kohteista on auki kello 13-16. Tässä ohjelma Asumaan alvettulaan 25.5.24 -päivään. Ohjelmassa myös työpaja yhteisöllisestä kyläasumisesta.
Yhteisöllistä kyläasumista kehitellään 25.5. työpajassa Alvettulassa
Päivän ohjelmassa on myös työpaja, jossa ideoidaan yhteisöllistä kyläasumista Alvettulaan. Eläväinen kyläyhteisö löytyy valmiina Alvettulasta. Se voisi tarkoittaa esimerkiksi minitalojen tai mummonmökkien muodostamaa yhtiömuotoista asumista. Sopiva rakennusalue löytyy yhteisen rannan läheltä. Työpaja on avoinna kaikille kiinnostuneille ja sen avulla halutaan yhdistää yhteisöllisestä kyläasumismuodosta kiinnostuneet ihmiset, maanomistaja sekä kyläyhteisön aktiivit. Työpaja toteutetaan yhteistyössä Tampereen yliopiston HEHKU-hankkeen kanssa, joka kehittää kyläasumisen mallia Hauhon Punnanmäen alueelle. Ilmoittaudu työpajaan tästä.
Kokeiluja ja kyläasumisen kehittämistä Alvettulassa, Tyrvännönniemellä ja Vähikkälässä
Hämeen Kylät ry:n Polku kylään -hankkeessa on mukana kolme kylää, joissa kyläyhteisöt etsivät keinoja uusien asukkaiden saamiseksi. Alvettula, Tyrvännönniemi ja Vähikkälä ovat kaikki vanhoja kulttuuriympäristöjä ja samalla eläviä, kokeilunhaluisia kyläyhteisöjä. Kaikissa kolmessa kylässä on kyläkoulut ja paikallisia palveluja. Polku kylään -hanke kannustaa myös tyhjien talojen omistajia etsimään rakennuksiinsa uudet asukkaat kylien elinvoiman vahvistamiseksi.Hämeen Kylät ry:n Polku kylään -hanketta rahoittaa Leader-Linnaseutu EU:n maaseutuohjelmasta.
KUVAT: Polku kylään -asumiskokeilu toteutettiin syyskuussa 2023 Alvettulassa. Siihen osallistui kaksi perhettä, jotka molemmat etsivät parhaillaan taloa seudulta. Perheiden lapset ja kylän lapset ystävystyivät nopeasti.