Siirry sisältöön

Uusia asumisratkaisuja kyliin

Hämeessä on runsaasti viehättäviä kyliä, arvokkaita kulttuuriympäristöjä, idyllejä, joita maalle muuttajat hakevat. Onko kylissä kuitenkaan tarjolla koteja muuttajille?

Koronavuosi on herättänyt suuren kiinnostuksen maaseutuasumista kohtaan. Hämeen edullinen sijainti on huomattu. Nyt on hämäläisten kylien hetki vastata tähän kiinnostukseen ja kysyntään.

Uudenlaisten asumisratkaisujen toteuttamiseen kyläidylleissä liittyy useita isoja haasteita. Selvityshankkeessa kartoitetaan kylien kiinnostus Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa, haastatellaan eri alojen asiantuntijoita sekä kootaan kumppanuuspöytä löytämään askelmerkit, kuinka haasteet voitetaan kiinnostuneista valittavilla pilottikylillä. Selvityshanke kokoaa kehittämishankkeen, jonka avulla tullaan edistämään uusien asumisratkaisujen käynnistymistä ja toteuttamista hämäläisissä kylissä käytännön toimenpiteillä yhteistyökumppaneiden kanssa.

 

Etsimme pilottikyliä Kanta- ja Päijät-Hämeen alueelta kehittämään uusia asumisratkaisuja.

HAKULOMAKE tulee tähän elokuussa viikolla 32. Hakuaika 12.9. asti.

Kiinnostuneista kylistä valitaan neljä pilottikylää, joiden kavereiksi kutsutaan asiantuntijoita lähtemään kumppanuuspöydässä löytämään askelmerkit, kuinka edetään.

 

INFO Uusia asumisratkaisuja kylille 24.8. klo 17.30 teams

LINKKI tulee tähän viikolaa 32.

 

Uudet asumisratkaisut hämäläisissä kylissä – mitä ne voivat olla?

Hyvää elää kylissä -kyselyyn vastaajat nostivat kommenteissaan esiin seuraavia: vuokra-asumisen, yhteisöasumisen, minitalot, rivitalot, etätyömökit, ekokylät, hirsirunkojen kierrättämisen uudelle alueelle, johonkin harrastuksiin liittyvät yhteisöt, asumiskokeilut, senioriasumisen. Tyhjät talot ja vähään käyttöön muuttuneet kantatilojen pihapiirit erityisesti kyläkeskustoissa kaipaisivat lisää elämää. Voisiko aiemmin maatalous tai teollisuuskäytössä olleita rakennuksia muuttaa kodeiksi?

Kyläidylli on joillekin keskiajalta peräisin oleva kulttuuriympäristö ja tiivis kylänraitti. Toisille se voi tarkoittaa avaraa omaa rauhaa ja mahdollisuutta pitää eläimiä.

Mikä voisi olla teidän kylällä uutta asumista?

 

Hämeen Kylät ry toteuttaa selvityshankkeen Uusia asumisratkaisuja hämäläisiin kyläidylleihin ajalla 1.6.2021-31.5.2022. Hämeen ELY-keskus on myöntänyt hankkeelle rahoituksen EU:n maaseutuohjelmasta. Selvityshanke toteutetaan Kanta- ja Päijät-Hämeen maakunnissa yhteistyössä Päijät-Hämeen kylien kanssa.

 

Lisätietoja

Hämeen Kylät ry
Elina Leppänen, kylaasiamies@hameenkylat.fi, 0400 944 868

Päijät-Hämeessä lisätietoja myös
Päijät-Hämeen kylät, Henna Pirkonen, info@phkylat.fi, 044 7124 208