Siirry sisältöön
Satakylät

Hämeen Vuoden Kylä 2020 on Viksberg, palkittu myös Nuori Kylätoimija

Valinnat julkistettiin Forssassa lauantaina 18.7. Asukastalo Vikspirtin pihajuhlissa. Juhlapuheen piti Hämeen liiton edustajana kansanedustaja Lulu Ranne ja Forssan kaupungin onnittelut toi tilaisuuteen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Penttilä. Juhlatunnelmaa nostatti lauluilla Kati Kaasalainen.

 

Hämeen Kylät ry on valinnut Hämeen Vuoden Kyläksi 2020 Viksbergin Forssasta

Hämeen Vuoden Kylä on nyt ensimmäistä kertaa kaupunginosa.  Esimerkillisen kylätoiminnan takana vaikuttaa Viksbergin asukasyhdistys.

Hämeen Nuori Kylätoimija 2020 on Essi Tuomenoja Lopelta

Hämeen Kylät ry on valinnut ensimmäistä kertaa Nuoren Kylätoimijan, joka on 25-vuotias Essi Tuomenoja Lopen Vojakkalasta. Hämeen Kylät halusi tänä vuonna palkita Nuoren Kylätoimijan ja samalla tuoda esille, kuinka kylätoiminnassa vapaaehtoistyötä tekevät kaikenikäiset ja myös nuoret.

 

Viksberg Hämeen Vuoden Kylä 2020 – perustelut

Säännöllistä, yhteiskunnallisesti ja sosiaalisesti merkittävää toimintaa
pitkäjänteisesti ja suurella sydämellä.

Viksberg on kerrostalovaltainen, 2500 asukkaan kaupunginosa kahden kilometrin päässä Forssan keskustasta. Viksbergin asukasyhdistys järjestää säännöllistä, yhteiskunnallisesti ja sosiaalisesti merkittävää toimintaa pitkäjänteisesti ja suurella sydämellä.

Asukastalo Vikspirtti toimii asukkaiden yhteisöllisenä, lämminhenkisenä kohtauspaikkana. Yhdistyksen tekemällä edullisella kylälounaalla käy neljä kertaa viikossa päivittäin 40-80 ruokailijaa, pääasiassa yksinasuvia ikäihmisiä. Vikspirtillä annetaan myös arjen apua kuten asioimiseen internetissä ja älylaitteiden käytössä. Asukasyhdistys tarjoaa mielekkään työpaikan myös joukolle kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita. Yhdistys vuokraa Vikspirtin tilat Forssan kaupungilta ja vastaa kiinteistön kustannuksista. Tiloja on myös kunnostettu Remppa-hankkeella. Asukkaiden yhteishengen lujittamiseksi järjestetään tapahtumia, retkiä ja teemajuhlia kuten itsenäisyyspäivälounas, pääsiäislounas, kesäiset lauluillat sekä yksinäisten jouluaattoillan juhla.

Viksbergin asukasyhdistys toimii suunnitelmallisesti ja tulevaisuuteen katsoen kaupunginosan kehittäjänä, välikätenä ja yhteistyössä Forssan kaupungin suuntaan alueen maineen parantamiseksi ja asuinviihtyvyyden lisäämiseksi. Kyläsuunnitelma on tehty, ja sitä päivitetään vuosittain. Viestintä hoituu ajanmukaisesti Facebookissa sekä joka rappukäytäviin jaettavissa kuukausitiedotteissa. Yhteistyötä tehdään myös useiden muiden tahojen kanssa mm. ruoka-apujakelu Forssan seurakunnan kanssa, kahvitukset SPR Forssan verenluovutuksissa, Wiksbergin kartanon viljelypalstat ry:n, mielenterveysyhdistyksen sekä alueen yrittäjien kanssa. Aktiivinen asukastoiminta Vikspirtillä on rauhoittanut merkittävästi aikoinaan levotonta kaupunginosaa ja paikkaa kaupunginosan vähentynyttä palvelutarjontaa.

Viksbergin valinnan Hämeen Vuoden Kyläksi 2020 kruunasi aikailematon toiminta poikkeusoloissa. Kylälounaat muutettiin ruokien kotiin toimituksiksi ja noutolounaiksi. Ruoka-apujakelut maksutta työttömille ja vähävaraisille jatkuivat ja myös pienimuotoisia piristyksiä asukkaille järjestettiin koronarajoitukset huomioiden.

 

Hämeen Nuori Kylätoimija 2020 Essi Tuomenoja -perustelut

Essi Tuomenoja on 25-vuotias ja nuoresta iästään huolimatta todellinen kylätoimintakonkari, joka ottaa rohkeasti vastuuta kotikylänsä Vojakkalan kehittämisestä. Myös kyläläisten hyvinvointi ja liikkumaan kannustaminen on ollut yhtenä Essin toiminnan tavoitteena.

Lopen nuorisovaltuuston jäsenenä yläasteella Essi oli aikoinaan pitämässä näkyvästi kyläkoulun puolta. Essi lähti kyläyhdistyksen Vojakkalalaiset ry:n hallitukseen kahdeksantoistavuotiaana, toimien myös sihteerinä. Essin aloitteesta ja vetämänä käynnistettiin esimerkiksi suosioon nousseet Vojakkalan lavan kirpputoritapahtumat.

Essi valittiin vuonna 2016 Vojakkalan Valpas ry:n hallitukseen, jossa hän toimii nyt varapuheenjohtajana. Hänen ideoimanaan ja vetovastuullaan on toteutettu useita Leader-hankkeita kuten ulkokuntolaitehankinta ja viimeisimpänä tanssilavan keittiöremontti. Essin ehdotukset ovat tuoneet lavalle myyntiin myös paikallisten tuotteita.

Essi on paitsi ideoija, myös tekijä, joka tarttuu talkoolaisena yhtälailla niin vasaraan kuin vispiläänkin, iloisella ja hyväntuulisella otteella. Hänen innostuksensa luo positiivista henkeä ja uskoa kylätoiminnan tulevaisuuteen. Essi on myös esimerkki monipaikkaisesta nuoresta aikuisesta, joka on kirjoilla kotikunnassaan Lopella toimien pyytettömästi kotikylänsä eteen, vaikka arkisin koti ja rakennusalan työpaikkka löytyvätkin pääkaupunkiseudulta.

Essi yllätettiin juhannuksena Vojakkalan lavan pop up -kahvilassa jakamalla hänelle tunnustus kotikylällään. Virallinen Hämeen Nuori Kylätoimija – julkistus tapahtui kuitenkin vasta 18.7. Vikspirtillä.

 

Viksberg ja Tuomenoja Kanta-Hämeen ehdokkaat Suomen Kylille

Viksberg tulee olemaan Kanta-Hämeen ehdokas Suomen Kylille valtakunnallisessa Vuoden Kylä -kisassa 2021 ja Essi Tuomenoja ehdokas Kylätoiminnan tiennäyttäjäksi 2021.

 

Katso TÄSTÄ kuvia 18.7.2020 Vikspirtin pihajuhlista ja julkistamistilaisuudesta