Siirry sisältöön
Satakylät

Polku kylään

Polku kylään –hanke edistää Hämeenlinnan seudulla maaseudun väestökehitystä madaltamalla maallemuuton kynnystä. Hankkeessa luodaan työkaluja kyläasumisen edistämiseksi käytettäväksi kylän ja kunnan yhteistyössä. Maalle muuton helpottamiseksi käynnistetään toimia kuten kyläkummit Hämeenlinnan seudulle sekä erilaisia kokeiluja kohdekylillä. Toimintamallit ja onnistuneet kokeilut havainnollistetaan laajempaan käyttöön.

 

Katso diat Polku kylään -hankkeen toiminnasta vuonna 2023 esimerkkikylänä Alvettula. 
Esitys on pidetty Suomen Kylät ry:n webinaarissa 1.11.2023.

Hankkeen kokeiluja ja toimintaa 

Opiskelijoilta kehittämisehdotuksia Alvettulaan ja Vähikkälään

HAMK:n ja LAB-ammattikorkeakoulujen sekä kuntien kanssa toteutetaan kurrsiyhteistyötä Alvettulassa ja Vähikkälässä. Tämä tarkoittaa kylien  kehittämissuunnittelua maisema-analyyseillä ja muilla menetelmillä. Opiskelijat tuottavat kehittämisehdotuksia. Tavoitteena on myös  löytää rakentamiseen sopivia alueita ja paikkoja.

KYLÄKUMMIT Hämeenlinnan seudulla

Kyläkummi on vapaaehtoinen, joka kertoo muuttoa harkitsevalle kylästä tai asuinalueestaan. Kyläkummi auttaa uutta asukasta tai mökkiläistä kotiutumaan kylälle ja Hämeenlinnan seudulle. Kyläkummille voi soittaa ja kysyä neuvoa mieltä askarruttavissa asioissa, vaikka mistä löytyy parhaat ulkoiupaikat tai vaikka polttopuita. Jokainen kyläkummi saa muokata toiminnastaan omannäköistään.

 

Kyläkummit auttavat kotiutumaan kylälle. Kysy kyläkummilta! 
KYLÄKUMMIT -sivulta TÄÄLTÄ löydät Kyläkummien yhteystiedot ja uusille kyläkummeille lisätietoa

Kyläkummeja Hämeenlinnan seudulla kaksikymmentä!
LUE tiedote: 20 kyläkummia aloittaa Hämeenlinnan seudulla

 

Kokeiluja ja työpajoja Alvettulassa, Tyrvännönniemellä ja Vähikkälässä

Polku kylään -hankkeessa on mukana kolme kylää, joissa kyläyhteisöt etsivät keinoja uusien asukkaiden saamiseksi.

Alvettula Hämeenlinnasta, Tyrvännönniemi Hattulasta ja Vähikkälä Janakkalasta ovat kaikki vanhoja kulttuuriympäristöjä ja samalla eläviä, kokeilunhaluisia yhteisöjä. Kohdekylissä on kaikissa kyläkoulut ja paikallisia palveluja. Samalla opetellaan kohdekylien kanssa kokeilukulttuuria testaamalla, arvioimalla ja mallintamalla maalle muuttoa helpottavia asioita.

30.9. Asumaan Alvettulaan -päivä

Alvettulan kyläyhdistys kutsui lauantaina 30.9.  kaikille avoimeen tutustumispäivän, jossa esiteltiin kylää ja asumistarjontaa siellä. Päivän aikana halutaan tutustua puolin ja toisin.

 

Polku kylään -asumiskokeilu 2023 Alvettulassa

Syyskuun alussa kaksi maalle muutosta kiinnostunutta perhettä asuivat viikon Bobackan pihatuvalla, tutustuivat kylään, kyläläisiin ja asumisen mahdollisuuksiin. Lue juttu Polku kylään asumiskokeilu toi mukanaan . Asumiskokeiluun haki 54 perhettä.
Polku kylään -asumiskokeilut 2024 toteutetaan kolmella kylällä.

 

Päiväni kyläläisenä

Päiväni kyläläisenä esitteen ja ohjelman avulla voit lähteä tutustua yhteisölliseen Alvettulan kylään. Kyläläiset ovat koonneet esitteeseen ehdotuksia, kuinka tutustua elämään kylässä ja kyläläisiin.

 

 

Muuttajan palvelupolku kylään rakennetaan ja mallinnetaan yhteissuunnitteluna. Palvelupolku havainnollistaa maalle muuttoa haluavan askeleet, jotka tarvitaan onnistuneeseen muuttoon. Sitten etsitään ratkaisuja kohtiin, joissa kyläyhteisö ja kunta voivat olla toimijoina.

Alvettulassa, Tyrvännönnönniemellä ja Vähikkälässä järjestettiin maaliskuussa työpajat maalle muuttajan palvelupolusta. Niiden pohjilta on tehdään kehittämistoimia.

Polku kylään -työpajat

20.3. klo 18 Tyrvännön kylätalo
Tyrvännöntie 1000, Hattula

23.3. klo 18 Vähikkälän seuratalo
Vähikkäläntie 674, Janakkala

29.3. klo 18 Alvettulan seurantalo
Alvettulantie 177, Hauho, Hämeenlinna

 

Polku kylään hankkeessa toteutetaan asumiskokeiluja, Lue lisää.

 

 

 

Polku kylään -hanke pyrkii myös edistämään kiinteistön omistajien kiinnostusta tarjota kohteita myyntiin tai vuokralle. Tutustu valtakunnalliseen talomaalta.fi palveluun, joka helpottaa kiinteistönomistajia ja maallemuutto halukkaita kohtaamaan.

 

Hämeen Kylät ry toteuttaa Polku kylään -hanketta 1.1.2023-31.12.2024 yhteistyössä Hattulan kunnan, Hämeenlinnan kaupungin, Janakkalan kunnan sekä paikallisten yhdistysten ja toimijoiden kanssa. Polku kylään -hanketta rahoittavat Leader-Linnaseutu EU:n maaseutuohjelman kautta, Hämeen Kylät ry sekä Alvettulan kyläyhdistys ry, Vähikkälän Väljämä ry ja Tyrvännönniemen yhdistysyhteistyö.

 

Lisätietoja

Hämeen Kylät ry
Elina Leppänen, kylaasiamies@hameenkylat.fi, 0400 944 868