Siirry sisältöön
Satakylät

Hämeen Vuoden Kylä

Hämeen Vuoden Kylän valinnan tarkoituksena on nostaa esille kylätoimintaa ja kylien aikaansaannoksia, sekä tuoda kylätoiminnalle ja maaseudun kehittämiselle myönteistä julkisuutta. Hämeen Vuoden Kylä on maakunnan ehdokas seuraavan vuoden Valtakunnallisessa Vuoden kylä -kilpailussa. Voittajakylän kanssa järjestämme myös  seuraavan Hämeen Kyläpäivän.

Hämeen Vuoden Kylä 2020 on VIKSBERG Forssasta

Hämeen Vuoden Kylä on nyt ensimmäistä kertaa kaupunginosa. Esimerkillisen kylätoiminnan takana vaikuttaa Viksbergin asukasyhdistys.

Viksberg on kerrostalovaltainen, 2500 asukkaan kaupunginosa kahden kilometrin päässä Forssan keskustasta. Viksbergin asukasyhdistys järjestää säännöllistä, yhteiskunnallisesti ja sosiaalisesti merkittävää toimintaa pitkäjänteisesti ja suurella sydämellä.

Asukastalo Vikspirtti toimii asukkaiden yhteisöllisenä, lämminhenkisenä kohtauspaikkana. Yhdistyksen tekemällä edullisella kylälounaalla käy neljä kertaa viikossa päivittäin 40-80 ruokailijaa, pääasiassa yksinasuvia ikäihmisiä. Vikspirtillä annetaan myös arjen apua kuten asioimiseen internetissä ja älylaitteiden käytössä. Asukasyhdistys tarjoaa mielekkään työpaikan myös joukolle kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita. Yhdistys vuokraa Vikspirtin tilat Forssan kaupungilta ja vastaa kiinteistön kustannuksista. Tiloja on myös kunnostettu Remppa-hankkeella. Asukkaiden yhteishengen lujittamiseksi järjestetään tapahtumia, retkiä ja teemajuhlia kuten itsenäisyyspäivälounas, pääsiäislounas, kesäiset lauluillat sekä yksinäisten jouluaattoillan juhla.

Viksbergin asukasyhdistys toimii suunnitelmallisesti ja tulevaisuuteen katsoen kaupunginosan kehittäjänä, välikätenä ja yhteistyössä Forssan kaupungin suuntaan alueen maineen parantamiseksi ja asuinviihtyvyyden lisäämiseksi. Kyläsuunnitelma on tehty, ja sitä päivitetään vuosittain. Viestintä hoituu ajanmukaisesti Facebookissa sekä joka rappukäytäviin jaettavissa kuukausitiedotteissa. Yhteistyötä tehdään myös useiden muiden tahojen kanssa mm. ruoka-apujakelu Forssan seurakunnan kanssa, kahvitukset SPR Forssan verenluovutuksissa. Aktiivinen asukastoiminta Vikspirtillä on rauhoittanut merkittävästi aikoinaan levotonta kaupunginosaa ja paikkaa kaupunginosan vähentynyttä palvelutarjontaa.

Viksbergin valinnan Hämeen Vuoden Kyläksi 2020 kruunasi aikailematon toiminta poikkeusoloissa. Kylälounaat muutettiin ruokien kotiin toimituksiksi ja noutolounaiksi. Ruoka-apujakelut maksutta työttömille ja vähävaraisille jatkuivat ja myös pienimuotoisia piristyksiä asukkaille järjestettiin koronarajoitukset huomioiden.

 

Hämeen Vuoden Kylät aiempina vuosina:

2019 VÄHIKKÄLÄ (Janakkala)

2018  TEURO-KUUSLAMMI (Tammela) – Valtakunnallinen Vuoden Kylä 2018

2017 NUMMENKYLÄ (Hämeenlinna)

2016 SUSIKAS (Tammela)

2015 KOIJÄRVI (Forssa)

2014 VOJAKKALA (Loppi)

2013 MURRONKULMA (Jokioinen)

2012 LETKU (Tammela)

2011 VANHA RAITTI (Hauho)

2010 PIIRIVUORI (Hausjärvi)

2009 YPÄJÄNKYLÄ (Ypäjä)

2008 KALOINEN (Renko)

2007 JOENTAKA (Loppi)

2006 ETELÄINEN (Hauho)

2005 LETKU (Tammela)

2004 REHAKKA-IRJALA (Janakkala)

2003 KIIPU (Jokioinen)

2002 LAUNONEN  (Loppi)

2001 VÄHIKKÄLÄ (Janakkala)

2000 ALVETTULA (Hauho)

1999 – valintaa ei suoritettu

1998 TEURO-KUUSLAMMI (Tammela)

1997 RYTTYLÄ (Hausjärvi)