Siirry sisältöön
Satakylät

Hämeen Vuoden Kylä

Hämeen Vuoden Kylän valinnan tarkoituksena on nostaa esille kylätoimintaa ja kylien aikaansaannoksia, sekä tuoda kylätoiminnalle ja maaseudun kehittämiselle myönteistä julkisuutta. Hämeen Vuoden Kylä on maakunnan ehdokas seuraavan vuoden Valtakunnallisessa Vuoden kylä -kilpailussa. Voittajakylän kanssa järjestämme myös  seuraavan Hämeen Kyläpäivän.

 

Hämeen Vuoden Kylä 2021 on PILPALAN KYLÄT Lopelta

Pilpalan kylät ry -kyläyhdistys kokoaa yhteen Hunsalan, Tevännön ja Pilpalan kylien asukkaat ja runsaan vapaa-ajanasukkaiden joukon. Yhdistys on järjestänyt monipuolista kylätoimintaa keskeytyksettä jo yli 40 vuotta.

Aktiivisessa kyläyhteisössä toimii useita yhdistyksiä sekä lukuisa joukko yrittäjiä erinomaisessa yhteistyössä. Kylillä on monia yhteistiloja eri yhdistysten omistuksessa. Kyläyhdistys ylläpitää kylätalo Liitontaloa, jota on hankerahoituksella kunnostettu käyttäjäystävällisemmäksi. Se on monipuolisesti kylän eri toimijoiden käytössä. Myös Etelä-Lopen Eränkävijöiden metsästysmaja Tevännöllä sekä Hunsalan työväentalo ovat niin yhdistysten kuin yksityistenkin käytössä. Hunsalan maa- ja kotitalousseura puolestaan järjestää kesätapahtumia Hunsalan kuivurilla. Pilpalan koulun vanhempaintoimikunta tukenaan koko kyläyhteisö toimii kyläkoulun tukena. Yrittäjät tarjoavat palveluja niin kyläläisille kuin kauempaakin tulleille.

Pilpalan kylissä huomioidaan kylien asukkaat lapsista vanhuksiin. Lapsille ja nuorille järjestetään diskoja ja laskiaisriehoja, ja kylällä toimii myös partioryhmä ja seurakunnan kerhotoiminta. Myös nuorteniltoja on järjestetty tarpeen mukaan. Rotinarinkeleillä muistetaan vastasyntyneitä ja stipendein oppilaitoksista valmistuneita nuoria.

Pilpalan kylillä on hyvä yhteishenki ja vireä auttavaisuuden kulttuuri; apua kysytään ja tarjotaan aktiivisesti kylän fb-ryhmässä. Kyläyhdistys tiedottaa yhteisistä asioista ja tuo alueen aktiivista yritystoimintaa esille myös kylätiedotteessa.

Pilpalan kylät ry nojaa perinteeseen ja katsoo tulevaisuuteen. Perinteisiä tapahtumia ovat joulutuvat, kesäiset lauluillat ulkona ja ohjelmallinen kesäiltama. Uusia ovat suositut karaoketanssit, kyläkävelyt sekä kyläkahvilat eri teemoilla.

Pilpalassa osataan käyttää monipuolisesti erilaisia mahdollisuuksia kuten Leader-hankerahoitusta ja nyt ensimmäistä kertaa palkkatuella työllistämistä kylätalon kunnostamiseen. Kansainvälinen työleirikin kylillä on järjestetty.

Pilpalassa on kekseliäästi selviydytty koronavuodesta poikkeuksellisen runsaan toiminnan kera silti turvallisuudesta tinkimättä. Tarinalliset kyläkävelyt muutettiin mobiilisovellukseen ja virtuaaliset joulumyyjäiset korvasivat perinteisen joulutuvan. Rajoitusten mahdollistaessa on kokoonnuttu erilaisiin tapahtumiin.

Kyläyhdistys toimii aktiivisesti tavoitellen valokuitua kylille ja tukien kylän asukashankintaa, ja pyrkii vaikuttamaan myös muihin ulkoisiin puitteisiin kuten tiestön kuntoon. Kyläyhteisön toiminnalla on pitkät perinteet sekä monipuolinen ja uudistuva yhdessä tekemisen kulttuuri.

 

Hämeen Vuoden Kylät aiempina vuosina:

2020 VIKSBERG (Forssa)

2019 VÄHIKKÄLÄ (Janakkala)

2018  TEURO-KUUSLAMMI (Tammela) – Valtakunnallinen Vuoden Kylä 2018

2017 NUMMENKYLÄ (Hämeenlinna)

2016 SUSIKAS (Tammela)

2015 KOIJÄRVI (Forssa)

2014 VOJAKKALA (Loppi)

2013 MURRONKULMA (Jokioinen)

2012 LETKU (Tammela)

2011 VANHA RAITTI (Hauho)

2010 PIIRIVUORI (Hausjärvi)

2009 YPÄJÄNKYLÄ (Ypäjä)

2008 KALOINEN (Renko)

2007 JOENTAKA (Loppi)

2006 ETELÄINEN (Hauho)

2005 LETKU (Tammela)

2004 REHAKKA-IRJALA (Janakkala)

2003 KIIPU (Jokioinen)

2002 LAUNONEN  (Loppi)

2001 VÄHIKKÄLÄ (Janakkala)

2000 ALVETTULA (Hauho)

1999 – valintaa ei suoritettu

1998 TEURO-KUUSLAMMI (Tammela)

1997 RYTTYLÄ (Hausjärvi)