Siirry sisältöön
Satakylät

Hämeen Vuoden Kylä

Hämeen Vuoden Kylän valinnan tarkoituksena on nostaa esille kylätoimintaa ja kylien aikaansaannoksia, sekä tuoda kylille, niiden vapaaehtoitoiminnalle ja maaseudun kehittämiselle näkyvyyttä. Hämeen Vuoden Kylä on maakunnan ehdokas seuraavan vuoden Suomen Vuoden Kylä -kilpailussa.

 

Hämeen Vuoden Kylä 2022 on LÄYLIÄINEN Lopelta

Läyliäinen, kotoisemmin Läykkä, on 1700 asukkaan taajamakylä Uudenmaan rajalla. Läyliäisillä on erinomainen tekemisen meininki, jossa villejäkin ideoita viedään eteenpäin kyläläisiä kuunnellen ja yhteistä parasta ajatellen.

Läyliäisten toiminta on nuorekasta ja raikasta. Toiminta elää ja mukautuu tarpeisiin kaavoihin kangistumatta tulevaisuuteen katsoen mutta samalla perinteitä kunnioittaen. Kyläyhdistys kuuntelee kyläläisiä ja rakentaa toimintansa sen pohjalle. Kylällä huomioidaan asukkaat lapsista vanhuksiin, erityisesti tartutaan nuorten tarpeisiin. Koronavuosien toimet ja tempaukset ovat tästä hyvinä esimerkkeinä.

 

Läyliäisten kyläyhdistys on toiminut kylän hyväksi keskeytyksettä jo yli 30 vuotta. Perinteisesti kyläläisiä kokoavat kesäkuun takakonttikirpputori -tapahtuma ja koululaisten Pizzaa ja Poppia -karaoketapahtuma. Korona-aikana on järjestetty hyvinvointia tukevia kursseja, luontoretki ja nuorille Kesäkivaa Läyliäisissä -valo- ja videokuvakilpailu. Aktiivisia toimijoita kylällä ovat myös Läyliäisten Maa- ja kotitalousseura ja Urheiluseura Läyliäisten Luja.

 

Läyliäisten kyläyhdistys toimii kokoavana voimana viestimällä fiksusti. Kylän nettisivut www.layliainen.fi ovat esimerkilliset tarjoten ajankohtaisasian ohella myös taustatietoja. Sähköisestä tapahtumakalenterista löytyy eri tahojen järjestämä toiminta. Sosiaalisessa mediassa toimitaan aktiivisesti. Viime kesänä julkaistiin Läyliäisten historiallinen kierros mobiilisovelluksessa. Selkeä viestintä auttaa myös Läyliäisiin muuttajia kotiutumaan kylään.

 

Kyläyhdistyksen ja paikallisten yrittäjien yhteistyö on toimivaa. Yhdessä toteutetaan erilaisia tapahtumia ja tempauksia, hyvänä esimerkkinä nyt  Avoimet Kylät -päivänä 11.6.2022 järjestetyt Immin päivän markkinat. Keskustaajamaa elävöitetään jouluvaloilla ja joulusoihtutapahtumalla, mieleenpainuvia ovat myös seurakunnan kanssa kynttilänvalossa toteutetut hartaudet Rukoushuoneella.

Kylän yrittäjiä ja liikkeitä tuetaan myös joulun alla järjestetyllä possurastipassilla – tämä on idea, jota saisi mieluusti kopioida muihinkin taajamiin!

 

Taajamakylässä asukkaiden tarpeiden kokoaminen on haastavampaa kuin pienessä kyläyhteisössä. Läyliäisissä kyläyhdistys toimii onnistuneesti vahvana linkkinä asukkaiden ja kunnan välillä: viestiä viedään ja tuodaan, kysellen kommentteja ja tiedustellen kantaa. Ongelmakohtia tuodaan esille kuntaan päin, ja näihin on myös saatu ratkaisuja, yhteistyöllä. Esimerkiksi viime talvena sovittiin toimivasta ratkaisusta Lopen kunnan kanssa luistelualueen osalta.

 

Läyliäisten kyläyhteisön toiminnalla on pitkät perinteet sekä monipuolinen ja uudistuva yhdessä tekemisen meininki.

 

Hämeen Vuoden Kylät aiempina vuosina

2021 PILPALA (Loppi)

2020 VIKSBERG (Forssa)

2019 VÄHIKKÄLÄ (Janakkala)

2018  TEURO-KUUSLAMMI (Tammela) – Valtakunnallinen Vuoden Kylä 2018

2017 NUMMENKYLÄ (Hämeenlinna)

2016 SUSIKAS (Tammela)

2015 KOIJÄRVI (Forssa)

2014 VOJAKKALA (Loppi)

2013 MURRONKULMA (Jokioinen)

2012 LETKU (Tammela)

2011 VANHA RAITTI (Hauho)

2010 PIIRIVUORI (Hausjärvi)

2009 YPÄJÄNKYLÄ (Ypäjä)

2008 KALOINEN (Renko)

2007 JOENTAKA (Loppi)

2006 ETELÄINEN (Hauho)

2005 LETKU (Tammela)

2004 REHAKKA-IRJALA (Janakkala)

2003 KIIPU (Jokioinen)

2002 LAUNONEN  (Loppi)

2001 VÄHIKKÄLÄ (Janakkala)

2000 ALVETTULA (Hauho)

1999 – valintaa ei suoritettu

1998 TEURO-KUUSLAMMI (Tammela)

1997 RYTTYLÄ (Hausjärvi)