Siirry sisältöön
Satakylät

Asumiskokeilu Alvettulassa

30.9. Asumaan Alvettulaan -tutustumispäivä


Alvettulan kyläyhdistys kutsuu lauantaina 30.9. klo 12-16  kaikille avoimeen tutustumispäivän,
jossa esitellään kylää ja asumistarjontaa siellä. Päivän aikana halutaan tutustua puolin ja toisin. Lämpimästi tervetuloa!

30.9.2023 Asumaan Alvettulaan ohjelma tästä

Asumaan Alvettulaan -päivän kohdekartta tästä

Asumaan Alvettulaan -päivää vietetään lauantaina, lue tiedote tästä

 

 

Polku kylään -asumiskokeiluun Alvettulaan 54 hakemusta

Polku kylään -asumiskokeiluun saatiin 54 hakemusta. Kiinnostuneiden määrä ja monipuolisuus yllätti iloisesti. Alvettula ja hämäläinen maaseutu kiinnostaa todella. Hakemukset olivat hyvin tehtyä, hakijat olivat miettineet mitä kirjoittavat, miksi maalle muutto kiinnostaa ja myös kertoneet itsestään. Hakemuksista lähes puolet oli lapsiperheitä ja näistä kolmasosa äitejä lapsiensa kanssa. Hakijoissa oli myös paljon sinkkunaisia. Myös muutamat perheet haluaisivat isoäidin mukaansa maalle tai aikuiset lapset.

Suurin osa hakijoista on Kanta-Hämeen ulkopuolelta, yli puolet pääkaupunkiseudulta ja Tampereen seudulta, loput muualta Suomesta. Joukkoon mahtui kaksi ulkomailta muuttavaa perhettä. Hämeenlinnassa kertoi asuvansa vain neljä hakijaa.

Eläimiä kuului perheisiin useilla, koiria tai kissoja, yli kolmasosalla.

Yllätys oli myös, että Alvettula ja Hauho ovat aika vieraita paikkoja suurimmalle osalle hakijoista, lähes puolet eivät olleet koskaan käyneetkään siellä. Yhteisöllinen kylä ja hieno ympäristö kiinnostavat, myös sijaintia pidettiin sopivana. Kyläkouluun ja päiväkotiin tutustumista toivottiin.

Polku kylään -asumiskokeiluun syyskuun ensimmäisellä viikolla osallistuu kaksi perhettä, yhden perheen sijaan, koska kiinnostus oli niin suurta. Tamä on mahdollista, koska Bobackan pihatuvassa on kaksi asuntoa. Asumiskokeilijoiden valinta oli erittäin vaikea, koska tosi hyviä hakijoita on niin paljon.

Heidin ja Annen perheiden asumiskokeiluviikon puuhia ja tunnelmia voit katsoa
Facebook Hämeen Kylät

Instagram Hämeen Kylät

Lue juttu Polku kylään -asumiskokeilu toi mukanaan uusia kokemuksia ja tuttavuuksia.

 

 

 

 

HAMK:n ja LAB-ammattikorkeakoulujen kanssa kurssiyhteistyö on käynnissä. Maisemasuunnittelun opiskelijat jalkautuvat  elokuussa tekemään kylään maisema-analyysiä. Alvettulan seuratalolla pidetään 18.9.  kyläilta maanomistajille ja kyläläiselle jossa opiskelijat ovat mukana. Hämeenlinnan kaupunki on yhteistyössä mukana. Uudenlaiset asumisratkaisut ovat myös mietinnässä ja tervetulleita. Hämeen Kylät ry kannustaa kylien maanomistajia tarjoamaan rakennuspaikkoja muuttohalukkaille, nyt on oivallinen tilaisuus löytää sopivat uudet asukkaat tyhjiin taloihin. Kyläilta Alvettulan maisemissa – ohjelma tästä

 

Päiväni kyläläisenä Alvettulassa Hämeenlinnassa


Yhteisöllinen Alvettulan kylä kutsuu tutustumaan kylään, kyläläisiin ja asumismahdollisuuksiin!  Alvettulan kylätoimijat ovat koonneet ohjelmaesitteen ja majoitusmahdollisuudet maalle muutosta kiinnostuneille.
 Päiväni kyläläisenä Alvettulassa  -ohjelma koostuu kyläläisille tärkeistä asioista, yhteisistä tekemisistä, ulkoilumahdollisuuksista, paikallisista herkuista ja tapahtumista. Kyläkummin voi pyytää kävelylle tai kysyä häneltä neuvoa kylän asioista.

Alvettulan kyläyhdistys on koonnut kylän nettisivulle paikalliset majoitusmahdollisuudet, jotta maalle muutosta kiinnostuneet voivat päästä kokeilemaan asumista kylässä. Muuttopäätös tai talon rakentaminen maalle on iso investointi, siksi halutaan tarjota tilaisuus kokeilla asumista ja tutustua kylän henkeen.

Bobackan pihatuvaksi nimetty punainen tupa sijaitse tutussa miljöössä Miekan pihapiirissä.  Emäntä Päivi Kalliokoski on ottanut kammarit uuteen käyttöön kyläasumisen kokeilua varten.
Myös Lautsian kartanon alueella Ilmoilanselän rannalla on ahkeroitu. Koivula rivitaloon on kunnostettu kolme pientä vuokra-asuntoa. Kartanon alueelle on  avattu myös Kulkuri hostellit Hauho, joka tarjoaa persoonallisia huoneita.

 

Maksuton Polku kylään -asumiskokeilu

Polku kylään -asumiskokeilun avulla etsitään Alvettulaan muuttohalukkaita. Viikon 1.-8.9.2023 ajan tarjotaan yhdelle perheelle ilmainen asuminen Bobackan viehättävässä pihatuvassa. Kokeiluun valituille räätälöidään Päiväni kyläläisenä -ohjelma ja kyläyhdistys auttaa löytämään tarjolla olevat asumisratkaisut. Viikon aikana pääsee tutustumaan niin kyläkoulun opetukseen, päivähoitoon, harrastusmahdollisuuksiin, ympäröivään luontoon ja kyläläisiin.

Haku maksuttomaan Polku kylään -asumiskokeiluun  Alvettulaan on päättynyt 6.8.  Suosittelemme tutustumaan Alvettulan seudun majoitusmahdollisuuksiin ja tulemaan tutustumaan kylään ja kyläläisiin siitä huolimatta.


Kokeiluja ja kyläasumisen kehittämistä  Alvettulassa, Tyrvännönniemellä ja Vähikkälässä

Hämeen Kylien Polku kylään -hankkeessa on mukana kolme kylää, joissa kyläyhteisöt etsivät keinoja uusien asukkaiden saamiseksi. Alvettula Hämeenlinnasta, Tyrvännönniemi Hattulasta ja Vähikkälä Janakkalasta ovat kaikki vanhoja kulttuuriympäristöjä ja samalla eläviä, kokeilunhaluisia kyläyhteisöjä. Kaikissa kolmessa kylässä on kyläkoulut ja paikallisia palveluja.   Kylissä järjestettiin maaliskuussa työpajat, joissa hahmoteltiin maalle muuttajan palvelupolkuja. Palvelupolun avulla etsitään ratkaisuja kehittämiskohtiin ja toteutetaan kokeiluja. Hankkeen kautta Alvettulassa ja Vähikkälässä käynnistyy myös alku syksystä  HAMK:n ja LAB-ammattikorkeakoulujen kanssa kurssiyhteistyö. Opiskelijoiden kanssa perehdytään kulttuuriympäristöjen kehittämiseen maisema-analyysien pohjalta. Hämeen Kylät ry kannustaa kylien maanomistajia tarjoamaan rakennuspaikkoja muuttohalukkaille ja etsimään uudet asukkaat tyhjiin taloihin.

 

Asumaan Alvettulaan nettisivu https://www.alvettula.fi/asumaan

Päiväni kyläläisenä Alvettulassa – ohjelma

 

 

Lue lisää Polku kylään -hankkeesta