Siirry sisältöön
Satakylät

Hämeen Kylät hallituksen puheenjohtajat 2022 esittelyssä

Hämeen Kyliä luotsaa vuoden 2022 alusta uusi puheenjohtajisto. Vuonna 2022 yhdistyksen puheenjohtajana toimii Mikko Pietilä Tammelan Teurolta ja varapuheenjohtajaksi valittiin Pirjo Sandelius Lammilta.

 

Hämeen Kylien puheenjohtaja Mikko Pietilä vaikuttaa ja toimii Tammelassa ja kotikylällään Teurolla.
Mikko on Teuron- Kuuslammin kylätoimintayhdistyksen puheenjohtaja.
Leipätyökseen Mikko toimii ammattikoulun rakennuspuolen lehtorina.

Mikko kertoo: ”Muutin maalle 35 vuotiaana. Nautin luonnosta. Harrastan kylätoiminnan lisäksi metsästystä ja kalastusta. Ennen opettajan uraa kuljin Teurolta töissä Vantaalla. Kilometrejä tuli päivässä yli 200 km, kuitenkin joka ilta oli hienoa tulla kotiin maalle.”

Miksi kylätoimintaa, Mikko?

”Kun yhdessä tehdään, niin saadaan paljon aikaan kylällä. Monessa kunnassa kylän harrastusmahdollisuudet ja palvelut on viety alas. Kylätoiminnan avulla voidaan saada palveluita uusin tavoin kylille.”

Miksi Hämeen Kylät, Mikko?

”Hämeen Kylien kautta ja tilaisuuksista olemme saaneet Tammelaan uusia ideoita muilta alueen kyliltä.  maakunnallinen yhdistys auttaa kyliä ja kyläasiamieheen voi olla yhteydessä. On hyviä hankkeita kuten TriPla-hanke, joka auttaa kyläavustajien palkkaamisessa. Teurolla on ollut kyläavustaja koko 2000-luvun.”

Hämeen Kylien kautta ja tilaisuuksista
olemme saaneet uusia ideoita muilta alueen kyliltä

Mikko kommentoi uutta asemaansa: ”On hyvä lähteä puheenjohtajaksi hyvin hoidettuun
yhdistykseen, jonka selkärankana on kokeneet työntekijät. Jatkamme kylä- ja asukastoiminnan neuvontaa ja sparrausta sekä työtä kylien parhaaksi.”

Mikko kannustaa myös asukkaita osallistumaan kylätoimintaan: ”Kannattaa osallistua oman kylän toimintaan ja perustaa kylälle oma yhdistys, joka ajaa kyläisten asioita. Samoin kylätoimintayhdistyksen kannattaa osallistua Hämeen Kylien toimintaan.”

 

Hämeen Kylien varapuheenjohtaja Pirjo Sandelius Lammilta

Pirjo on aktiivinen eläkeläinen ja monessa mukana. Töissä ollessaan Pirjo opetti yläkoululaisille 30 vuoden ajan historiaa, yhteiskuntaoppia ja äidinkieltä.

Kylä- ja yhdistystoiminnassa Pirjo on  ollut mukana 2000-luvun alusta alkaen. Pirjo on toiminut myös Hämeenlinnan kyläaktivaattorina. Nyt Pirjo toimii Sydänlammin kyläyhdistyksen puheenjohtajana. Yhdistyksen toimialue on Lammin kirkonkylä lähialueineen Hämeenlinnan kaupungissa. Sydänlammin kyläyhdistys kehittää kirkonkylän ja sen lähikylien asukkaiden omaehtoista toimintaa. Kyläyhdistys tekee paljon yhteistyötä Lammin muiden yhdistysten kanssa alueen elinkelpoisuuden vahvistamiseksi.

Kesäisin viehättävä Untulan lava Lammilla herää henkiin kyläyhdistyksen talkoovoimalla.

Pirjo kertoo miksi hän on mukana kylätoiminnassa:
”Kylätoiminta on yhteisöllistä. Toivon voivani vaikuttaa asuinalueeni kehittämiseen. Tärkeää on yhteydenpito päättäjiin ja kyliä koskevien päätösten seuraaminen. Mielenkiintoisinta on asuinalueen ominaispiirteiden säilyttäminen ja uusien kehittäminen.”