Siirry sisältöön
Satakylät

Hämeen Vuoden Kylä 2021 on Pilpalan kylät, palkittu myös Kylätoiminnan Tiennäyttäjä

Hämeen Vuoden Kylä 2021 – Pilpalan kylät Lopelta

Hämeen Kylät ry on valinnut Hämeen Vuoden Kyläksi 2021 Pilpalan kylät Lopelta. Pilpalan kylät koostuu kolmesta maarekisterikylästä Hunsala, Pilpala ja Teväntö, jotka toiminnallisesti muodostavat 500 asukkaan ja satojen mökkiläisten esimerkillisen kyläyhteisön. Hämeen Kylät ry julkisti valinnat Pilpalan Liitontalon pihalla  keskiviikkona 7.7. Pilpalan kyläjuhlassa lämpöisissä tunnelmissa. Hämeen liiton onnittelut toi kansanedustaja Timo Heinonen. Lopen kunnan onnittelut toi  tekninen johtaja Tapio Jokela.

Tässä YLE Hämeen juttu Pilpalan kyläjuhlasta

Hämeen Kylätoiminnan tiennäyttäjä Anu Puranen Forssasta

Hämeen Kylät ry on valinnut myös Hämeen Kylätoimijan Tiennäyttäjän 2021 – Anu Puranen on innostava ja aktiivinen asukastoimija Forssan Viksbergin kaupunginosasta. Anu käytiin yllättämässä 7.7. Viksbergin asukasyhdistyksen 13-vuotiskakkukahveilla Vikspirtillä.

 

Hämeen Vuoden Kylä 2021 – Pilpalan kylät – perustelut

Pilpalan kylät ry -kyläyhdistys kokoaa yhteen Hunsalan, Tevännön ja Pilpalan kylien asukkaat ja runsaan vapaa-ajanasukkaiden joukon. Yhdistys on järjestänyt monipuolista kylätoimintaa keskeytyksettä jo yli 40 vuotta.

Aktiivisessa kyläyhteisössä toimii useita yhdistyksiä sekä lukuisa joukko yrittäjiä erinomaisessa yhteistyössä. Kylillä on monia yhteistiloja eri yhdistysten omistuksessa. Kyläyhdistys ylläpitää kylätalo Liitontaloa, jota on hankerahoituksella kunnostettu käyttäjäystävällisemmäksi. Se on monipuolisesti kylän eri toimijoiden käytössä. Myös Etelä-Lopen Eränkävijöiden metsästysmaja Tevännöllä sekä Hunsalan työväentalo ovat niin yhdistysten kuin yksityistenkin käytössä. Hunsalan maa- ja kotitalousseura puolestaan järjestää kesätapahtumia Hunsalan kuivurilla. Pilpalan koulun vanhempaintoimikunta tukenaan koko kyläyhteisö toimii kyläkoulun tukena. Yrittäjät tarjoavat palveluja niin kyläläisille kuin kauempaakin tulleille.

Pilpalan kylissä huomioidaan kylien asukkaat lapsista vanhuksiin. Lapsille ja nuorille järjestetään diskoja ja laskiaisriehoja, ja kylällä toimii myös partioryhmä ja seurakunnan kerhotoiminta. Myös nuorteniltoja on järjestetty tarpeen mukaan. Rotinarinkeleillä muistetaan vastasyntyneitä ja stipendein oppilaitoksista valmistuneita nuoria.

Pilpalan kylillä on hyvä yhteishenki ja vireä auttavaisuuden kulttuuri; apua kysytään ja tarjotaan aktiivisesti kylän fb-ryhmässä. Kyläyhdistys tiedottaa yhteisistä asioista ja tuo alueen aktiivista yritystoimintaa esille myös kylätiedotteessa.

Pilpalan kylät ry nojaa perinteeseen ja katsoo tulevaisuuteen. Perinteisiä tapahtumia ovat joulutuvat, kesäiset lauluillat ulkona ja ohjelmallinen kesäiltama. Uusia ovat suositut karaoketanssit, kyläkävelyt sekä kyläkahvilat eri teemoilla.

Pilpalassa osataan käyttää monipuolisesti erilaisia mahdollisuuksia kuten Leader-hankerahoitusta ja nyt ensimmäistä kertaa palkkatuella työllistämistä kylätalon kunnostamiseen. Kansainvälinen työleirikin kylillä on järjestetty.

Pilpalassa on kekseliäästi selviydytty koronavuodesta poikkeuksellisen runsaan toiminnan kera silti turvallisuudesta tinkimättä. Tarinalliset kyläkävelyt muutettiin mobiilisovellukseen ja virtuaaliset joulumyyjäiset korvasivat perinteisen joulutuvan. Rajoitusten mahdollistaessa on kokoonnuttu erilaisiin tapahtumiin.

Kyläyhdistys toimii aktiivisesti tavoitellen valokuitua kylille ja tukien kylän asukashankintaa, ja pyrkii vaikuttamaan myös muihin ulkoisiin puitteisiin kuten tiestön kuntoon. Kyläyhteisön toiminnalla on pitkät perinteet sekä monipuolinen ja uudistuva yhdessä tekemisen kulttuuri.

 

Hämeen Kylätoiminnan Tiennäyttäjä 2021 – Anu Puranen

Hämeen Kylätoiminnan Tiennäyttäjä 2021 – Anu Puranen.
Anu on Viksbergin asukasyhdistyksen positiivinen, idearikas ja kannustava puheenjohtaja ja asukastalo Vikspirtin organisaattori ja työnjohtaja.

Vikspirtillä käy asukasyhdistyksen tekemällä edullisella kylälounaalla neljä kertaa viikossa 40-80 ruokailijaa, pääasiassa yksinasuvia ikäihmisiä. Anu kuuntelee Vikspirtin kävijöiden toiveita sekä ryhtyy ripeästi järjestelemään niiden toteuttamista. Anu kokeilee mielellään kylälounaille uusia reseptejä ruokailijoiden ilahduttamiseksi. Anu ei katso kelloa, kun pitää tehdä, eikä viikonloppujakaan, kun mielessä ovat tulevat valmistelut.

Anu ottaa asioista selvää niin yhteiseksi hyväksi kuin myös auttaessaan ikääntyneitä asukkaita virastoasioiden hoidossa. Anun johdolla Vikspirtti on muodostunut kolmentoista vuoden aikana asukkaiden lämminhenkiseksi kohtauspaikaksi sekä Viksbergin asukasyhdistys välittävän kyläyhteisön lailla toimivaksi vaikuttavaksi kaupunginosaksi.

 

Pilpala ja Anu Puranen Kanta-Hämeen ehdokkaat Suomen Kylille

Pilpalan kylät tulee olemaan Kanta-Hämeen ehdokas Suomen Kylille valtakunnallisessa Vuoden Kylä -kisassa 2022 ja Anu Puranen ehdokas Kylätoiminnan tiennäyttäjäksi 2022.

Valinnoilla tuodaan esille aktiivisia kyliä, tuloksellista kylätoimintaa ja hyviä esimerkkejä kylätoiminnasta ja yhteistyöstä.