Siirry sisältöön
Satakylät

Kuusjoenkulma -Hämeen Vuoden Kylä 2023

Hämeen Kylät ry on valinnut Hämeen Vuoden Kyläksi 2023 Kuusjoenkulman Ypäjältä. Hämeen Vuoden Kylä on pieni sadan asukkaan kyläyhteisö Kanta-Hämeen länsireunalla. Esimerkillisen kylätoiminnan takana vaikuttaa Kuusjoenkulman kyläyhdistys. Kuusjoenkulma tulee olemaan Kanta-Hämeen ehdokas valtakunnallisessa Vuoden Kylä -kisassa 2024.

Hämeen Vuoden Kylän 2023 julkaiseminen ja palkitseminen tapahtui yllätysohjelmana Kuusjoenkulman kesäisessä lauluillassa.
Hämeen liitton kehittämisjohtaja Jyri Sarkkinen piti juhlapuheen ja luovutti upean Häme lipun.

Hämeen Vuoden Kylä 2023 – perustelut

Kuusjoenkulma on sadan asukkaan kyläyhteisö Kanta-Hämeen länsireunalla Varsinais-Suomen rajalla. Kuusjoenkulman yhteishenki näkyy kaikessa toiminnassa ja innostaa kyläläiset ja kylän ystävät mukaan. Pieni kyläyhteisö toimii ympäri vuoden kokoontumalla säännöllisesti saunailtoihin, talkoisiin ja yhteisiin rientoihin. Vuotuisat tapahtumat kuten Mansikka jubileum, retket, kuutamohartaus ja lauluillat keräävät yhteen niin nykyiset kuin entiset kyläläiset ja kylän ystävät. Kyläläisiä muistetaan ainutlaatuisilla roolisuorituksilla itse tehdyissä näytelmissä. Toiminnassa huomioidaan kaikenikäiset vauvojen muistamisesta lähtien. Kuusjoenkulman kyläyhdistys kannustaa voimalauseellaan kaikkia kyläyhteisöjä: Talkoohengessä on kylän voima!

Kylän yhteisöllisinä, lämminhenkisinä kohtauspaikkoina toimivat Piilikankaalla Kirikota, joka on kyläyhdistyksen Leader-hankkeena rakentama laavu, sekä Lounais-Hämeen MTK:n Tuottajain tupa, jota kyläyhdistys ylläpitää.

Kuusjoenkulma on osannut rakentaa toimintansa taitavasti kylän erityispiirteiden pohjalta, ja yhteistyön tekeminen on myös toiminnan kulmakivenä. Talvisin järjestetään avantouinti MTK Lounais-Hämeen kanssa ja kesäisin MLL Ypäjän kanssa lasten uimakoulu, jossa kyläyhdistys on mahdollistanut paikallisille nuorille ensimmäisen kesätyöpaikan. Piilikangas toimii myös laajemmin kuntalaisten kuin naapurikuntien Someron, Kosken ja Loimaan asukkaiden virkistysalueena. Kunnan kanssa tehdään yhteistyötä myös Pertun päivillä. Kyläyhteisön viestintä hoituu ajanmukaisesti Facebookissa sekä Ypäjäläinen-lehdessä. Kuusjoenkulman kyläyhdistys täyttää tänä vuonna 30 vuotta.

Facebook Kuusjoenkulman kyläyhdistys