Siirry sisältöön
Satakylät

Läyliäinen – Hämeen Vuoden Kylä 2022

HÄMEEN VUODEN KYLÄ 2022 ON LÄYLIÄINEN LOPELTA

 

Hämeen Kylät ry on valinnut Hämeen Vuoden Kyläksi 2022 Läyliäisten kylän Lopelta. Läyliäinen, kotoisemmin Läykkä, on 1700 asukkaan taajamakylä Uudenmaan rajalla. Läyliäisillä on erinomainen tekemisen meininki, jossa villejäkin ideoita viedään eteenpäin kyläläisiä kuunnellen ja yhteistä parasta ajatellen.

Hämeen Kylät ry julkisti Hämeen Vuoden Kylän 2022 Avoimet Kylät -päivänä 11.6.2022  yllätysohjelmana Läyliäisten kylätapahtumassa Immin päivän markkinoilla.
Hämeen liiton onnittelut toi maakuntavaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Johannes Koskinen. Lopen kunnan puolesta onnittelemassa oli kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Jorma Kilpiäinen.

Perustelut – Läyliäinen – Hämeen Vuoden Kylä 2022

Läyliäisten toiminta on nuorekasta ja raikasta. Toiminta elää ja mukautuu tarpeisiin kaavoihin kangistumatta tulevaisuuteen katsoen mutta samalla perinteitä kunnioittaen. Kyläyhdistys kuuntelee kyläläisiä ja rakentaa toimintansa sen pohjalle. Kylällä huomioidaan asukkaat lapsista vanhuksiin, erityisesti tartutaan nuorten tarpeisiin. Koronavuosien toimet ja tempaukset ovat tästä hyvinä esimerkkeinä.

 

Läyliäisten kyläyhdistys on toiminut kylän hyväksi keskeytyksettä jo yli 30 vuotta. Perinteisesti kyläläisiä kokoavat kesäkuun takakonttikirpputori -tapahtuma ja koululaisten Pizzaa ja Poppia -karaoketapahtuma. Korona-aikana on järjestetty hyvinvointia tukevia kursseja, luontoretki ja nuorille Kesäkivaa Läyliäisissä -valo- ja videokuvakilpailu. Aktiivisia toimijoita kylällä ovat myös Läyliäisten Maa- ja kotitalousseura ja Urheiluseura Läyliäisten Luja.

 

Läyliäisten kyläyhdistys toimii kokoavana voimana viestimällä fiksusti. Kylän nettisivut www.layliainen.fi ovat esimerkilliset tarjoten ajankohtaisasian ohella myös taustatietoja. Sähköisestä tapahtumakalenterista löytyy eri tahojen järjestämä toiminta. Sosiaalisessa mediassa toimitaan aktiivisesti. Viime kesänä julkaistiin Läyliäisten historiallinen kierros mobiilisovelluksessa. Selkeä viestintä auttaa myös Läyliäisiin muuttajia kotiutumaan kylään.

 

Kyläyhdistyksen ja paikallisten yrittäjien yhteistyö on toimivaa. Yhdessä toteutetaan erilaisia tapahtumia ja tempauksia, hyvänä esimerkkinä nyt  Avoimet Kylät -päivänä 11.6.2022 järjestetyt Immin päivän markkinat. Keskustaajamaa elävöitetään jouluvaloilla ja joulusoihtutapahtumalla, mieleenpainuvia ovat myös seurakunnan kanssa kynttilänvalossa toteutetut hartaudet Rukoushuoneella.

Kylän yrittäjiä ja liikkeitä tuetaan myös joulun alla järjestetyllä possurastipassilla – tämä on idea, jota saisi mieluusti kopioida muihinkin taajamiin!

 

Taajamakylässä asukkaiden tarpeiden kokoaminen on haastavampaa kuin pienessä kyläyhteisössä. Läyliäisissä kyläyhdistys toimii onnistuneesti vahvana linkkinä asukkaiden ja kunnan välillä: viestiä viedään ja tuodaan, kysellen kommentteja ja tiedustellen kantaa. Ongelmakohtia tuodaan esille kuntaan päin, ja näihin on myös saatu ratkaisuja, yhteistyöllä. Esimerkiksi viime talvena sovittiin toimivasta ratkaisusta Lopen kunnan kanssa luistelualueen osalta.

 

Läyliäisten kyläyhteisön toiminnalla on pitkät perinteet sekä monipuolinen ja uudistuva yhdessä tekemisen meininki.

 

Läyliäinen tulee olemaan Kanta-Hämeen ehdokas Suomen Vuoden Kylä -kisassa 2023

Hämeen Kylät ry valitsee vuosittain Hämeen Vuoden Kylän ja Suomen Kylät ry valitsee maakuntien ehdotuksista vuosittain Suomen Vuoden Kylän. Tavoitteena on tuoda esille aktiivisia kyliä, tuloksellista kylätoimintaa ja saada hyviä esimerkkejä kylätoiminnasta ja yhteistyöstä.